Onze biologische kip, zonder antibiotica!

Antibioticavrije kip is helaas heel bijzonder. In de reguliere, maar ook in de biologische sector, wordt nog altijd veel antibiotica gebruikt. Het voer bevat vaak niet de voedingsstoffen die de kip nodig heeft. Door de grote stallen vol kippen is de ziektedruk hoog, maar met antibiotica door het water kun je toch goedkoop en snel een grote groep kippen laten groeien naar het slachtgewicht.

Omdat antibioticavrij produceren zo uniek is in de pluimveesector waren we zeer verrast toen we in 2014 in contact kwamen met pluimveehouder Bakx, die helemaal geen antibiotica gebruikt. Dit is uniek in Nederland!

Hoe kan dat?

Bakx kan zonder antibiotica werken, doordat hij anders omgaat met de voeding van de kip. Zo gebruikt hij natuurlijke mineralen, het voer is vrij van genetische modificatie, vrij van dierlijk eiwit en het voer bevat geen pesticiden zodat ook daardoor geen gif in de stofwisseling van de kip terechtkomt. Daardoor geeft Bakx zijn kippen zoveel eigen weerstand mee, dat ze gezond blijven zonder dat er nog antibiotica aan te pas hoeft te komen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar  Bakx toont in officiële documenten aan dat er helemaal geen antibiotica gebruikt wordt, dit jaar al voor het vierde jaar op rij! Deze documenten heeft elke pluimveehouder, dit is namelijk verplicht. Maar niemand loopt ermee te koop om de simpele reden dat iedereen wel antibiotica gebruikt.

Bevat gewone kip dan wel antibiotica?

De vraag is dan natuurlijk, bevat gewone kip uit de supermarkt dan wel antibiotica? Nee, officieel niet, maar de kip heeft het wel gedronken. Het zit dus in het beest, ook al krijgt hij het de laatste dagen niet meer omdat er vlak voor de slacht een zogenaamde ‘wachttijd’ geldt. Soms is die wachttijd maar 2 dagen. Volgens de regelgeving van de EU is het vlees daarna  ‘veilig’ voor de consument. Wij denken daar wat anders over. Ook kleine beetjes kunnen verstorend werken op het menselijk lichaam als je er wekelijks, jaarlijks, steeds wat van binnenkrijgt. Daarom willen we gewoon géén antibiotica.

Hoe gevaarlijk is dat?

Antibiotica geeft nog om andere reden een nare bijsmaak aan de drumstick uit de supermarkt. Door overmatig antibioticagebruik in onder meer de pluimveesector, ontstaan resistente bacteriën die enzym produceren, zoals ESBL. Als je daar ziek van wordt, kan antibiotica je niet meer helpen: immers, het medicijn werkt niet meer, niet voor de kip maar ook niet meer voor de mens. Helaas is tegenwoordig alle kip bij de supermarkt en slager besmet met de ESBL.
Doordat Bakx geen antibiotica gebruikt, is zijn kip vrij van ESBL. Onze kippenmester is erop gebrand om dit zo te houden. Het liefst staat hij er dan ook bovenop als zijn kippen naar de slachterij gaan. Alles moet super hygiënisch schoon zijn en er mag geen enkele contact zijn met een andere partij kippenvlees, zelfs niet op afstand. Mede door dat secure werken is ons antibioticavrije kippenvlees inmiddels ook vrij van de salmonella-bacterie die je niet in de keuken, en al helemaal niet in je eigen lichaam wilt hebben.

Wel gezond maar niet buiten

Op ons kippenvlees staat geen ‘EKO-keurmerk’ (biologisch), maar eigenlijk geldt voor deze kip: ‘beter dan biologisch!’. We hechten weinig waarde aan het dure EKO-keurmerk, het is voor ons veel belangrijker dat het vlees gezond is. Natuurlijk is het jammer dat de vleeskuikens van pluimveehouder Bakx niet buiten komen, maar het is ook logisch. In een buitenren is geen controle op virussen en als de temperatuur van de kippen gaat zakken, zakt ook hun zo zorgvuldig opgebouwde weerstand. Trouwens, biologisch pluimvee moet volgens de wet toegang hebben tot een vrije uitloop maar dat wil niet zeggen dat ze ook veel buiten lopen. In de praktijk blijven de kuikens lekker warm binnen, maar gebruikt de sector wel mooie afbeeldingen van kippen die buiten lopen in het gras. Alleen, dit zijn leghennen, en geen vleeskuikens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *